Tips

Stap voor stap je woonstijl ontdekken.

Met onderstaande tips kun je van je verzameling plaatjes een overzichtelijk geheel maken, zodat je beter in staat bent om keuzes te maken. Mocht je ondanks mijn tips nog steeds worstelen met het ontdekken van jouw woonstijl, dan is mijn workshop: “Ontdek je woonstijl” misschien een oplossing.

Stap 1: Maak een (digitaal of papier) map aan met plaatjes. Verzamel allemaal plaatjes van ruimtes die je aanspreken.

Stap 2: Analyseer de plaatjes, zie je overeenkomsten? Of juist verschillen? Groepeer de plaatjes die je bij elkaar vindt passen. Heb je heel veel plaatjes die heel verschillend zijn? Maak dan een aantal verschillende mapjes aan op volgorde van voorkeur.

Stap 3: Kijk naar de kleuren, texturen en materialen op de plaatjes. Welke materialen spreken je het meeste aan? Zie je ook hier weer overeenkomsten? Probeer vooral naar de basis te kijken. Met basis bedoel ik de vloer, en grote en kostbare meubelstukken zoals banken en kasten. Accessoires kan je makkelijker vervangen dan een vloer en een muur is zo geverfd of behangen!

Stap 4: Analyseer je eigen huis. Maak desnoods foto’s en bekijk deze net zoals je met verzameling inspiratie plaatjes hebt gedaan. Welke elementen zie je terugkomen? Welke elementen passen niet of nauwelijks. Haal die dan weg en verkoop ze bijvoorbeeld op marktplaats. Berg ze op op zolder of ergens anders (smaak verandert tenslotte en misschien wil je over een paar jaar juist net dat kastje weer gebruiken) Lijkt je huis al wat meer op je favoriete plaatje?

Stap 5: Maak van je plaatjes een moodboard of sfeercollage. Laat vloer, muren, raambekleding, meubels en accessoires hier op terugkomen. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies dan wat je het meest aanspreekt, wat je écht mooi vindt. Je kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt.